БАЙ ГАНЬО ГЛЕДА ТЕАТЪР

Учудвам се как всички вкупом повярваха, че БСП/Станишев/Маяма Нолова, ей тъй на, от естествена тъпота или от сляпа самонадеяност, приеха през 2009 г. промяна в ИК 31 депутати да се избират с мажоритарен вот и, видиш ли ти, не преценили, че набралата тогава голяма електорална симпатия ГЕРБ неочаквано 😉 ще спечели 27 от тези депутатски места. Би могло да се мисли, че е така, ако не знаехме, че „проектът ГЕРБ“, както и предхождащият го „проект Борисов“ са конструкции на задкулисието (а БСП, Станишев и сие, макар и не главни действащи лица, са една от главите на тази сенчеста ламя). Още след като стана ясно (2002-2003 гг.), че царчето (впрочем също проект на задкулисието) е въздух под налягане и не може да привлече гласовете на разочарованите от ОДС/Костов и от „прехода“ като цяло спешно трябваше да се създаде нов политически хермафродит, демек нова партия от типа на НДСВ (център-дясно). Така глав-секът с черния шлифер беше преобразен в новия политически батман, после – в кмет, после му създадоха партия (ББ едва ли е познавал 5-10 човека от актива й; каква партия може сам да създаде този галош?), и накрая – партията на новия политически батман трябваше на всяка цена да спечели парламентарните избори през 2009 г. Е, в случая БСП/Станишев/Маяма Нолова просто изпълниха поръчката на задкулисието като, за да е сигурна победата на ГЕРБ, уж по глупост, осигуриха на ГЕРБ 27 сигурни места в парламента.

Това го казвам във връзка с големите питанки защо аджеба ГЕРБ загуби президентските избори. Ами, много просто (писах вече по въпроса защо и как зорлем ГЕРБ изгуби президентските избори и в чия изгода е това), защото такава бе поръчката на задкулисието. От една страна, ГЕРБ изчерпа своя политически потенциал да баламосва електората, а от друга – недоволството отдолу бушува и не се знае в какво може да избие (я в спонтанни протести, я в създаването на някаква нова, независима, неконтролирана от задкулисието партия, което е кошмарът на кукловодите). И затова ГЕРБ/ББ просто трябваше да слязат (временно засега, докато задкулисието сколаса с новите си политически проекти) от сцената. Марешки е един от новите полит-проекти на задкулисието, а се очаква в скоро време и нЕкъв друг нов (у „дЕсно“ казват ще да е, за да обере гласовете на бившите седесари и на тези, които естествено са разочаровани от ГЕРБ и от РБ) полит-проект да се пръкне.

Нали знаете, аз всъщност само за това пиша напоследък 😉 , ако чакаме задкулисието или нЕкой друг „много готин“ да ни оправи, да (ни) създаде партия, която и „калта под ноктите си ще даде за нашето благо“ 😉 , има да чакаме до края на света.

Спасението е в самоорганизацията, в създаването от нас на наши партии, самофинансиращи се, независими.

About vladostoy

Associate Professor in the Institute for the Stady of Societies and Knowledge (Department of Anthropological Studies) at Bulgarian Academy of Sciences
Публикувано на Политика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар