ЗАКОНОМЕРНО

(това написах вчера на страницата си във фейсбук)

Смислено е да се предположи, че ГЕРБ изгубиха изборите поради самонадеяността на ББ, но АЗ НЕ ВЯРВАМ В ТАЗИ ХИПОТЕЗА. Чак толкова тъп (той е необразован и некултурен, но не е тъп) и самовлюбен да е, не е за вярване. Какво губеше имиджа на ББ и на ГЕРБ от кандидатура Росен Плевнелиев + вице от РБ? Какъв по-смислен и по-печеливш вариант от този?

НО

1) ББ много преди изборите вече се беше дистанцирал от РП. Защо?
2) ББ отказа на РБ съвместна кандидатура дори и с кандидат, различен от РП. Защо?
3) ГЕРБ фатално се забави с номинацията си. Защо?
4) Номинацията на ЦЦ беше очевидно губеща. Защо?

Ако към отговорите на тези четири въпроса „защо“ добавим и позициите на ББ към натовската флота в Черно море („по-добре водни колелета, отколкото бойни кораби“) и към случилото се в Турция (никаква позиция спрямо опита за преврат, опита се да бъде посредник м/у Ердоган и ЕС по въпроса за мигрантите и безпринципното връщане в Турция на всеки бежанец от репресиите на Ердоган – т.е. ясно изразено благоразположение към Ердоган), от само себе става видно, че всички тези стъпки на ББ са в угода на Русия. От всичко сторено и казано от ББ преди и около изборите спечели единствено Русия: 1) отстранен беше омразния на Русия Плевнелиев, 2) подкрепен беше новият любимец на Русия Ердоган и 3) беше издигната очевАдно губеща кандидатура, която автоматично наклонява везните в полза на БСП.

РР спечели изборите, защото ББ открито игра в полза на Русия – това е истината. „Десният“ ББ (респективно „дясната“ ГЕРБ) предостъпи президентската власт на руските подлоги у нас – това е истината.

Този човек е много опасен за България.

Иначе, като извадим от гласовете за РР тези на подкрепилите го гласопадаватели от други партии (ДПС, ПФ, Марешки, АБВ, Д21 и други партии по малко), както и гласовете на циганите, и (вероятно) на мъртвите души в избирателните списъци, плюс тук-там фалшификации и мошии, плюс малко протестен срещу ГЕРБ вот на хора, които принципно не гласуват на избори, в крайна сметка гласовете на автентичните поддръжници на БСП не са повече от 850000-900000, което е по-малко от 15% от всички реални гласоподаватели.

About vladostoy

Associate Professor in the Institute for the Stady of Societies and Knowledge (Department of Anthropological Studies) at Bulgarian Academy of Sciences
Публикувано на Политика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар