ПРОГНОЗА-ХИПОТЕЗА

(това написах днес на страницата си във фейсбук)

Вчера писах, че ББ (ГЕРБ) изгуби изборите, защото съвсем целенасочено игра в полза на Русия. Това е първопричината (ГЕРБ да нямат президент с вицепрезидент от – евентуално – РБ). Втората по важност причина за този вот е, че след 2 години от втория управленски мандат на ГЕРБ (и още един почти цял предишен управленски мандат) хората се убедиха, че ГЕРБ (ББ) е поредната партия-проект на задкулисието, която няма да донесе така желаната от тях промяна към по-добро. ГЕРБ и ББ ясно показаха, че не искат да реформират „блатото“. Само три примера за предложени от ББ (ГЕРБ) и гласувани от „цялото политическо войнство“ (което аз за по-голяма прегледност наричам „политически октопод“) закони: 1) Законът за обществените поръчки беше от кумова срама барнат козметично оттук-оттам, но продължи да бъде широко отворена врата за нагли кражби (на милиарди левове) на обществени средства; 2) Изборният кодекс, също пощипнат оттук-оттам, колкото да се хвърли прах в очите на хората, че нещо е променено,  продължава да е инструмент за фалшифициране на вота на избирателите и легална гаранция за запазване на целостта на „политическия октопод“ (сплотеният отбор от политически партии в българското политическо пространство, които почти без изключение, са рожби на задкулисието); 3) Законът за НСО, който трябваше да предефинира и да предислоцира тази служба, и радикално да реформира нейните правомощия, функции, състав и средства, но продължи да бъде една прахосническа, многомилионна, глезотия за обгрижване на суетата на група самозабравили се политически мишки. Е, къде виждате тук (и в редица други закони, приети от ГЕРБ-ББ по време на 5-6 годишното им управление) реформаторски дух? Затова беше неизбежно подкрепата за ББ (ГЕРБ) да пада с всеки ден все по-надолу.

Толкоз за президентските избори и за причините, довели (според мен) до загубата им от ББ (ГЕРБ).

Сега да видим какво следва 😉

Следват предсрочни парламентарни избори в първата половина на април 2017 г.

Моята скромна прогноза за тях: ГЕРБ – максимум 70 (сега има 84) депутати, БСП – около 50 (сега има 39) депутати, ДПС – около 28 (сега има 38, но ДОСТ им дърпа 25 и повече % от гласовете) депутати, РБ (без ДСБ) – на ръба, около 10 (сега има 23) депутати, ПФ  (най-вероятно заедно с АТАКА) – около 35 (сега имат 19) депутати, АБВ – на ръба, около 10 (сега имат 11) депутати, ББЦ няма да го има в новия парламент, ДОСТ – няма да влезе в новия парламент, ама знае ли се – мобилизират с гласовете в Турция малко над 100000 гласа, Нов „десен“ проект (РК) – на ръба, около 10 депутати и Марешки – около 27 депутати. Тази прогноза-хипотеза е на база „общи предположения“ и на база на гласовете от президентския вот.

Какво друго ни казват „общите предположения“, ако се абстрахираме от факта, че българските политически партии са чиста проба политически проститутки? Разпределението на депутатските бройки зависи от това дали РБ (без ДСБ), Новият „десен“ проект (РК), АБВ и ДОСТ ще вземат повече от 4% от гласовете. Освен това – 1) ПФ и ДПС уж не могат да бъдат в коалиция; 2) Марешки уж няма да е в коалиция с БСП; 3) ГЕРБ уж не иска отново да се коалира с ПФ и АБВ и уж силно недолюбва РК (Новият „десен“ проект). Със сигурност в новия парламент ще влезнат 5 партии: ГЕРБ, БСП, ПФ, Марешки и ДПС. Всичко друго е гадаене на боб. Разбира се, ако в новия парламент влезнат само тези 5 партии, то броят на техните депутатски бройки ще е по-висок от посочения в моята прогноза-хипотеза.

Независимо колко партии (5, 6, 7, 8 или 9) ще влезнат в новия парламент, ако те са последователни в своите заявени политически позиции, управляваща коалиция от 120+ депутати е невъзможна.

Обаче българските политически партии, защото „мило и драго дават за благополучието на страната и на народа“ и „страна в тези трудни времена не може да бъде оставена без правителство“, такива курвенски номера могат да врътнат, че всякакви коалиции са възможни.

Тоест, новият парламент ще може да състави управляваща коалиция и правителство, само ако политическите партии влезнат в ролята на политически проститутки.

Проблемът (за мен, а предполагам, че и за много други хора) е, че от политически проститутки никоя държава и никой народ не е видял прокопсия.

Иначе моята позиция я знаете 😉 : радикална реформа на политическата система и създаване от самите хора (т.е. отдолу-нагоре) на нови, самофинансиращи се, независими от задкулисието партии. Докато това не стане ще сме зрители на танца на политическите проститутки.

About vladostoy

Associate Professor in the Institute for the Stady of Societies and Knowledge (Department of Anthropological Studies) at Bulgarian Academy of Sciences
Публикувано на Политика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар